petek, 7. april 2017

Počivaj v miru bog-cesar Trump

Trumpu ta blog ni bil nikoli naklonjen. Lahko bi sicer iz enostavne miselne lenobe ta blog začel poveličevati Trumpa in alt-right. To bi bilo logično, zajahati največji val in se pustiti, da te nosi proti peščeni obali. A biti za Trumpa je že od samih začetkov pomenilo, spraviti se v zelo čuden položaj. Velika razlika je že tedaj obstajala v njem kot realni osebnosti in v njem kot simbolu, ki so ga pridno izdelovali troli, ki niso želeli drugega kot trolati. Logično katoličan Trumpa ne more podpirati. Seveda lahko kakšen katoličan Trumpa voli, kot "manjše zlo", a še vedno ga ne more kakorkoli drugače podpirati. Mi katoličani iz drugih držav, ki z Ameriko nimamo kaj opraviti, pa sploh v nobenem primeru ne moremo podpirati Trumpa. Le po kakšni logiki bi ga lahko? Kaj bi bilo tisto, kar bi bilo v našem interesu? Ne moremo si misliti enega samega smiselnega argumenta.
 
Zato smo bili lahko do Trumpa v najboljšem primeru povsem indiferentni, v bolj načelnem primeru, pa odkrito nasprotni. Kdor je namreč podpiral Trumpa, je moral v svoje katoliško naziranje spraviti marsikak segment Trumpovega življenja in nazorov, ki se s totalnostjo katolištva sploh ne skladajo. Ko pa je prišlo do krajše polemike med Trumpom in papežem, smo se pa logično morali postaviti na stran papeža. Le kakšni katoličani bi bili, če bi se postavili na stran nekega prezebiterijanca?
 
A vendar so se mnogi katoličani izrekali prav za tega drugoverca in zoper samega papeža! Zares, ti najbolj pravoverni in tradicionalistični katoličani so v povsem nedoktrinalnem vprašanju strumno stopili na Trumpovo stran. Še sam Christopher A. Ferrara, ki bi ga človek še do včeraj veselo priporočal znancem, je pokazal pravo barvo svoje amerikanske kože in v tako versko nepomembni zadevi, kot je bila papeževa opazka "o zidu", začel pisati "o vatikanskih zidovih". Ah, kuga amerikanizma, s katero je okužen ameriški katoliški tradicionalizem iz njega ne dela nič drugega kot še eno vrsto protestantizma. Nasprotovanje avtoriteti za vsako ceno, kako mamljivo.
 
Kakorkoli že, večina "prave" desnice, je Trumpa podprla. Ta "prava" desnica seveda ni nič drugega kot libertarski nacionalizem. To ni niti nek globok, niti nek pavšalen uvid. Vzemite kateregakoli nacionalista, tradicionalista, monarhista, anarhista, kapitalista, ali kakorkoli se že želi imenovati in se giblje okrog tega "altrajta" in pod tistimi slikami, citati, retviti, lajki in "memi", boste našli čistokrvnega libertarca. In vse te "raznorodne" skupine, ki jih "alt-right" mistično združuje, so popolnoma nekritično podprle Trumpa. Še več, Trump je v šali postal God-Emperor (Bog-cesar).
 
Ampak vsak Cesar mora tudi zavojevati, mar ne? Kaj pa pomeni biti imperator brez imperija?
 
No, po altrajterski logiki God-Emperor pomeni biti ruski lakaj, torej tisto, kar je tudi že sam alt-right. Ruska peta kolona v Ameriki. Torej je ta naziv cesarja in imperatorja le "častni" naziv, v resnici pa se mora takšen cesar in imperator popolnoma uklanjati volji ruske nuklearne velesile!
 
Ja. To je logika te prevzvišene avantgarde, ki sama sebe imenuje "The Alternative Right".
 
V hipu namreč, ko je Trump zaukazal napad na neko sirsko vojaško bazo, je skorajda cel altrajt obrnil svojemu cesarju hrbet. Cesar Trump je postal hujši od Obame in očitno je postalo, kakor pravi Richard Spencer, da nekaj kontrolira Trumpa. En za drugim  so se začeli pojavljati videoposnetki in članki vidnih altrajterjev, ki so razočarano pojasnjevali, da je Trump naredil napako in da se ne strinjajo več s svojim cesarjem. Le redki oportunisti, kakršen je Alex Jones, so ostali zvesti Trumpu v upanju, da njihovi panični mediji pod Trumpovo vladavino postanejo bogatejši in zasidrani v podzavest ljudi. Za kaj takega pa je treba slepe lojalnosti. Tiste lojalnosti, ki so jo še do nedavnega očitali "starim medijem".
 
A šalo na stran. Kljub temu, da je današnji dan zares odličen dan za branje altrajterskih medijev in branje razžaljenih tviterašov, moramo vendarle pogledati nekoliko globlje. Kaj je vendar razlog tej "rdeči črti", o kateri govorijo vidni altrajterji, da jo je Trump prestopil. Kako, da je ravno ta "rdeča črta" tista rdeča črta, ki je Trump ne bi smel prestopiti?
 
Odgovor je: zaradi Rusije.
 
In preden bi človek razočarano zavzdihnil nad takšnim odgovorom še enega bebca, ki se boji ruske nevarnosti, si poglejmo samo dve stvari.
 
Prvič, altrajt je evidentno sestavljen večinoma iz bivših libertarcev. To je fakt, ki ga priznavajo vsi altrajterski mediji in celo nekateri libertarci, ki pravijo, da veliko libertarcev odided od njih v altrajt. Povedano krajše, altrajta si brez libertarizma sploh misliti ne moremo. Richard Spencer sam je sodeloval na libertarskih konferencah z ramo ob rami z Hoppeom, Greg Johnson je po lastnih besedah nekdanji libertarec. Pa tudi neoreakcija s svojim Curtisom Yarvinom je libertarna.
 
Altrajt sam je reakcija zmernega progresivnega liberalizma na "revolucionarni" progresivni liberalizem. Glavni mediji, ki jih altrajterji berejo in delijo naokrog so vendar vsi libertarni od Breitbarta pa do Molyneuxa.
 
In drugič, kdor zasleduje libertarsko gibanje v Ameriki, ki je sicer videti dokaj svobodno razvijajoče se, je skorajda v popolnosti nasprotno kakršnimkoli vojaškim posegom v drugih državah. A ne le to,  skoraj v celoti ti libertarci tudi podpirajo Rusijo in praktično nikoli se ne javi kakršenkoli dvom o pravilnosti ruske zunanje politike. To je fakt. Težko je reči zakaj je temu tako, jasno pa je, da je temu res tako.

Možna razlaga je v tem, da ko se je libertarsko gibanje začelo zavzemati za drugačno zunanjo politiko, so mu ruski mediji začeli namenjati vse več in več prostora. Libertarski govorci so zato dobili končno več pozornosti. Rusi pa so njihove teorije podpirali in Alex Jones je celo zatrdil, da v Rusiji govorijo o pravi resnici o enajstem septembru kar na nacionalni televiziji, ne da bi mu kanila v glavo misel, da je to pač logično, ker Rusom slikanje Amerike kot pokvarjene imperialistične sile zgolj koristi.
 
Skratka, libertarci so postali evidentno ruska peta kolona v Ameriki. Napajani z rusko propagando, pomešano z naravnost norimi teorijami zarote, so se začeli postavljati zoper vsako vojaško posredovanje v tujini. Danes Rusom ameriški libertarci koristijo bolj kot katerakoli druga propaganda. Libertarci postajajo praktično brezplačna notranja propaganda, ki slikajo Ameriko in NATO v najgrši luči, medtem ko prikazujejo Rusijo kot zibelko prave svobode in prave zahodne kulture.
 
To se je pokazalo pri popolni odsotnosti vsake kritike na račun Rusije z njihove strani, bodisi ob Putin-Erdogan odpiranju megamošej v Moskvi, bodisi ob raznih vojaških podvigih Rusije v Ukrajini in drugod, bodisi ob povezovanju Rusije s Turčijo itd. itd.

Altrajt pa je še najskrajnejša oblika te pete kolone. Richard Spencer sam, je poročen z rusko apologetinjo, ki sama sebe na spletu imenuje Nina Byzantina. Na altrajterskih medijih pa nikoli tudi ne manjka Alexandra Dugina, nekakšnega predhodnika altrajta, ki s svojimi norimi idejami skuša v oblakih zidati nov ruski imperij.
 
Počivaj v miru bog-cesar Trump.
 
 Dovolj šale. Altrajt je v svojem bistvu nenačelna spužva brez oblike, Trump pa medijski cirkusant. Gotovo bo že jutri spet zavladala sloga med prvim in drugim. Sveti Putin -- prosi za nas.

 
 
-NeoDomobranec

Ni komentarjev:

Objavite komentar