torek, 13. september 2016

Mlade vroče kapitalistke

Utrinek iz vsakoletnega zasedanja slovenskih kapitalistk
      
Na internetu se je na t.i. desnem političnem polu pojavil nov trend. Kapitalistične, klasično oz. neo liberalne ideje so pograbile mlade, lepe, vroče punce, ki sedaj pišejo pronicljive in visoko intelektualne članke, ki so obenem tudi "hip" in "kul". So za mlade in za stare bralce, za moško in žensko populacijo. To so mlade lastovice kapitalistične, ful-kul klasično liberalne pomladi, ki bo vsak čas zajela vso Slovenijo. A še ne veste? Socializem je "out", kapitalizem je "in".
           
No, resnica je nekoliko bolj zapletena, kot bi bilo mogoče sklepati na prvi pogled. Res namreč je, da so na spletu vzniknili profili in "avtorice", ki se predstavljajo kot mlade, kul, vroče kapitalistke, ne vemo pa, ali ta dekleta resnično obstajajo tudi v realnem življenju. 
             
Vse je v percepciji. Kajti problema tu sploh ne bi bilo, če bi ti profili pisali in širili kapitalistično ideologijo, zakaj pa je ne bi? Problem je v tem, da se ustvarja točno določena percepcija, ki naj bi pokazala, da to ideologijo zastopajo tudi mlade izobražene, a zato nič manj "vroče" punce. Pro-kapitalistična stališča tako na ta način dobijo nekakšen drugačen prizvok, nekakšno drugačno prepričljivost in zaupanje v ta stališča s tem naraste. In če bi ta stališča res zastopala mlada hip dekleta, kaj bi bilo s tem narobe?
      
No, težava je v tem, da je le malo verjetno, da bi se v tej družbeni klimi, s takšnimi fakultetami, kakršne imamo, če rečemo z Mahničem: fakultete vladajo narodu, od nekod pojavila dekleta, ki bi zavzele te kapitalistične pozicije. Pustimo sedaj ob strani dejstvo, da je težje najti žensko, ki bi bila načelna kapitalistka, kot blokovsko naselje brez kriminala, oglejmo si raje dva primera takšnih ful-kul kapitalistk.
              
Prvi primer: twitter profil z imenom Anamarija Novak
       
Ta profil se izdaja za mlado žensko, ki je po prepričanju ostra kapitalistka z naprednim demokratarsko-konservativnim prepričanjem. Ta profil je imel nekdaj tudi sliko. Slikana je bila mlada svetlolasa punca kot iz filma. Anamarija Novak. No, z enostavnim navzkrižnim iskanjem po Google slikah kaj kmalu človek ugotovi, da slika ne pripada tej ful-kul kapitalistki, temveč manj znani ameriški igralki Emmi Pelett. Ta igralka je bila nekoč "miss" neke zvezne ameriške države, medtem ko kot igralka še ni dobila nobene večje vloge. Torej neka popolnoma obskurna ameriška "lepotica". Ko je twitter profil "Benito Krek" poslal Anamariji enostaven twit s primerjavo identičnih slik nje same in Pelettove, je Anamarija zamenjala svojo profilno sliko v neko karikaturo ženskih ustnic, ki kričijo. Sedaj pa se moramo vprašati, zakaj bi neka mlada slovenska intelektualka, ki živi v "Londonu", uporabljala za svojo prikazno sliko obraz neke praktično nepoznane ameriške igralke.
            
Drugi primer: avtorica blogov z vzdevkom Chloé
       
Temu profilu bi celo človek verjel, da gre za žensko. To se vidi v čudnem subjektivnem pisanju polnem raznih nepomembnih kapric. Vprašanje, ki pa vseeno ostaja je: zakaj si je avtorica izbrala za prikazno sliko svojega profila na spletnem mestu "fokuspokus", neko obskurno sliko dekleta - modela za neka pretenciozna sončna očala. Morda je to ženska stvar, ker ne verjamem, da obstaja na tem svetu moški, ki bi za svoj profil uporabil sliko drugega, popolnoma nepomembnega in neznanega moškega, če ne bi imel namena nekoga prelisičiti.

        
Kakorkoli že, če mlade vroče kapitalistke zares obstajajo, potrebujejo nekoliko samozavesti.
          
- Agitator & H.E. Benito Krek
Uredil: NeoDomobranec

Ni komentarjev:

Objavite komentar