sreda, 3. maj 2017

V strinjanje

Pred leti, ko se je začela tudi v Sloveniji masovna uporaba mobilnih telefonov in so že otroci hodili okrog s svojimi Nokiami in Sony Ericsoni, je javnost veliko časa in zaskrbljenosti namenila SMS-om. Otroci bodo zaradi esemesov postali nepismeni! Takrat ni še nihče pomislil, da bodo nepismeni postali predvsem tisti, ki itak nikoli niso bili zares pismeni in nihče ni tedaj pomislil, da bo od nekod prišel Twitter, ki bo ustvaril nepismenost še drugačne vrste.

Ta nepismenost je globlja. Zadeva sam občutek dojemanja sveta in resnice. Kajti na Twitterju je vse prelahko izreči kratke neutemeljene trditve. Neutemeljenost pa se opravičuje s tem, da kot nekdaj pri esemesih, avtor nima dovolj prostora za argumente. A to je neresnica, pravi razlog pa leži v nepismenosti, ponavljanju kratih nesmiselnih trditev.
 
Zato človeka razveseli, ko vidi, da kakšen od slovenskih t.i. altrajterjev, zmore toliko intelektualne gorečnosti, da se spravi pisati besedilo daljše od enega stavka. Takšna besedila so dobrodošla in imajo potencial, da iz njih tudi nekaj nastane, z razliko od duhamornih Twitter debat, ki vodijo v popolno duhovno izčrpanost.
 
Zato v strinjanje s temi novimi projekti ali avtorji, na tem mestu opozarjam na nekaj spletnih mest, ki obetajo, da se iz njih razvije, kakšna resnično zanimiva polemika.
 
1. Neoreakcija (neoreakcija.wordpress.com). S tem spletnim mestom smo se na tem blogu že ukvarjali. Gre za precej neposrečeno opotekanje okrog postkrščanske morale kontemporarne zahodne družbe. A kljub temu je blog zanimiv za branje. Kar moti je le to, da noče dejansko pisati lastnih misli in vseprevečkrat povzema neke tuje avtorje, kar izpade, kot neka odsotnost pravega poguma.
 
2. FOURTHIDENTITY (fourthidentityblog.wordpress.com). Ta blog tudi izhaja iz t.i. neoreakcionarne in predvsem altrajterske misli, in čeprav zaenkrat zgolj opisuje neke različne svetovne nazore oz. politične doktrine, obljublja, da bo zarisal poteze nove politične doktrine. To je pa že nekoliko bolj zanimivo, vkolikor bo to ta blog tudi skušal uresničiti.
 
3. Času neprimerna premišljevanja (erlah.net). Ta blog morda ne sodi ob bok drugima dvema, a je širše gledamo vseeno del tega novega toka, ki išče odgovore na votlost današnje družbe/politike. Čeprav avtor piše članke v raznih medijih, se zdi ta blog možnost v kateri lahko napiše tudi kaj, kar ni nujno v skladu z uredniško politiko teh kapitalističnih klasičnoliberalnih konservativnih medijev. Predvsem, kar se tiče njegovih socialnih pogledov, ki se zdi, da se izvijajo prevladujoči kapitalistični prizmi povojnega desničarstva.
 
To so tri takšna spletna mesta, ki so nekoliko drugačna in ne ponavljajo le enih in istih mantr o tem, kako superkul je kapitalizem in kako fulzanič je socializem. Seveda se ta sklop blogov NeoDomobranec projekta (slovenskarekonkvista, crnagarda in neodomobranec) v mnogočem ne strinja s temi blogi, a vendar so zanimivi in obetajo da se nekoč izvijejo iz golega ponavljanja tistega, kar so prebrali na ameriških medijih in ustvarijo neko dejansko novo alternativo, ki bo prilagojena našim slovenskim razmeram.
 
-NeoDomobranec

Ni komentarjev:

Objavite komentar